BIOGRAFIES DE TARRAGONA
Manel Güell Arxiver de l’Arxiu Històric de la Diputació de Tarragona Salvador-J. Rovira i Gómez Professor emèrit de la URV
LÓPEZ GINESTA, JACINTO ‘Cinto’ (El Campello, l’Alacantí, 1940 — Tarragona 2007).
Futbolista i massatgista. Va ser el quart dels cinc fills de Jacinto López, mecànic mariner alacantí, i de la valenciana Matilde Ginesta. Quan tenia 4 anys, la família va anar a viure a Cornellà de Llobregat. Dels 14 als 19 anys va compaginar els estudis de mecànic torner amb la feina de pagès, vidrier i jugador de futbol a l’Espanyol. Als 19 anys va ser cedit al Sant Feliu i va començar a treballar com a mecànic torner a Barcelona. L’any següent va ser traspassat al Sants on va conéixer la Maria Rosa, la seva futura muller. Després de cinc anys de canvis de clubs, passant pel Badalona, el Vic, el Sabadell (on va jugar a primera divisió) i novament pel Sants, va fitxar pel Club Gimnàstic de Tarragona, on va jugar des del 1966 fins al 1972. En arribar a Tarragona va canviar de professió fent de soldador-joier, representant de cotxes, de ferreteria i de licors, feines que combinava amb l’activitat esportiva al Nàstic.
Entre els seus mèrits com a jugador destaca el trofeu al millor futbolista de la temporada 1959-1960, que li atorgà la Federación Catalana de Fútbol.
A partir de l’any1973, va treballar com a massatgista durant sis anys als vestidors del Nàstic i en una petita habitació de casa seva. L’any 1996 va passar a ser el rehabilitador del Reus Esportiu, secció d’hoquei. En acabar la trajectòria futbolística, el seu esperit esportiu el va fer jugar a futbol sala en diferents lliguetes tarragonines fins que a partir de l’any 1980, va començar a córrer maratons, mitges maratons i altres curses amb un total de més de 400 mitges i 30 maratons, com ara la de Nova York i Viena, entre d’altres. Va ser massatgista voluntari de: la Selección Española de Natación l’any 1976; de la Copa del Rey d’hoquei amb el Club Hockey Reus Esportiu el 1983; del Torneig de Roda de Barà de Tenis el 1987, 1988 i 1989, i la Mitja Marató Ciutat de Tarragona del 1992 al 2007. Va participar com a rellevista portador del Foc de la Pau i la Solidaritat en les curses ”Tarragona és tolerant” i “Tarragona patrimoni de tots”. El febrer del 2006 se li va detectar un càncer limfàtic del qual morí el 7 de desembre del 2007.
Era tal la seva passió per l’esport que quan la seva precària salut no li va permetre practicar-lo es va dedicar a animar els altres esportistes, i malgrat tot encara va participar caminant en la peonada popular del mes de setembre i féu massatges als corredors a la mitja marató de Tarragona del 25 de novembre.
Cinto era tan reconegut per la seva vàlua professional com pel seu carisma personal, la seva disposició a ajudar els altres, la seva força de voluntat i les paraules d’ànim que tenia sempre per a tothom. Una de les seves aficions de cap de setmana era fer de pagès en un petit hort que tenia a Vistabella i la producció de neules artesanals que regalava per Nadal. Va tenir tres fills, Carles (1965), Cristina (1969) i Montserrat (1973), els quals han seguit les petjades paternes i han arribat a treballar conjuntament a la seva pròpia consulta de quiromassatge.